15 Μαΐ 2010

Ράφα-Λωρίδα της Γάζας. Η υπόγεια πόλη.

Τον Άχμεντ Μοχάμεντ Σάκερ, όταν τον φέρανε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Abu Yousef An-Najjar στην Ράφα ήταν ήδη πολύ αργά. Είχε αφήσει την τελευταία ανάσα του, το πρωινό της πρώτης Τρίτης αυτού του Μάη, πλακωμένος από χώματα, όταν κατέρρευσε μια από τις στοές στο υπόγειο τούνελ που δούλευε, στην συνοικία Ας Σαλάμ στα νοτιοανατολικά της
πόλης, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο Ahmad ήταν δεν ήταν δεκαεννιά χρονών και η οικογένεια του προέρχονταν από την Χαν Γιουνίς λίγο πιο βόρεια στην λωρίδα της Γάζας. Η είδηση του θανάτου του μπορεί να μην προκάλεσε την έξαψη που δημιουργούν οι δολοφονίες των σιωνιστών που κάθε τόσο βομβαρδίζουν τις πόλεις η τους καταυλισμούς της περιοχής αλλά προξένησε ακόμη μια φορά ένα κύμα θλίψης.
Από καιρό είναι γνωστό στους φίλους αλλά και στους εχθρούς των Παλαιστινίων, πως ο μοναδικός ασθενικός πνεύμονας επιβίωσης των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας είναι το παράνομο δίκτυο στοών που διασχίζουν σε βάθος έως και τριάντα μέτρων τα αιγύπτιο- παλαιστινιακά σύνορα. Μια ολόκληρη πόλη κάτω από το έδαφος με διακλαδωμένα τούνελ που φτιάχνονται σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες. Διαμέσου των τούνελ διακινούνται καθημερινά μεγάλες ποσότητες σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, μηχανήματα και όχι λίγες φορές πραγματοποιούνται μεταφορές ανθρώπων, ολόκληρων κοπαδιών ζώων έως και αυτοκινήτων. Το 80% των εισαγωγών στην Λωρίδα έρχεται μέσα από το υπόγειο δίκτυο. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα μιλά υποκριτικά για λαθρεμπόριο και όχι λίγες φορές κατηγόρησε την Χαμάς πως το χρησιμοποιεί για να προμηθεύεται πολεμικό υλικό. Πράγματι, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις παντού στον κόσμο, ορισμένοι πλουτίζουν από την διακίνηση που γίνεται διαμέσου των στοών που τις κρατάνε υπό την ιδιοκτησία τους. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως μετά τον σκληρό και καθολικό σχεδόν αποκλεισμό της Λωρίδας, οι Παλαιστίνιοι δίνοντας αγώνα επιβίωσης στην κυριολεξία, προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν έστω και μια μικρή χαραμάδα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Ακριβώς αυτήν την χαραμάδα ζωής προσπαθούν τώρα οι δυτικοί υποστηρικτές των σιωνιστών να κλείσουν σε συνεργασία με το εξωνημένο στην Δύση καθεστώς της Αιγύπτου. Με αμερικάνικη τεχνογνωσία και χρήματα οι αιγυπτιακές αρχές άρχισαν από το τέλος του περασμένου χρόνου να χτίζουν ένα υπόγειο φράγμα από μπετόν και σίδερο για να εμποδίσουν την διαδρομή των τούνελ. Το φράγμα όταν και αν τελειώσει θα έχει μήκος ένδεκα χιλιόμετρα ενώ το βάθος του φτάνει τα δεκαοκτώ μέτρα. Όχι λίγες φορές πάλι έχει καταγγελθεί πως όταν ανακαλύπτουν μια νέα έξοδο οι Αιγύπτιοι, διοχετεύουν θανατηφόρα αέρια για να αχρηστέψουν τις στοές, πράξη που ευθύνεται ήδη για αρκετούς θανάτους. Αυτές οι δολοφονικές πράξεις αλλά και η απόγνωση των κατοίκων στην Γάζα που μεγαλώνει όσο το Ισραήλ σφίγγει την θηλιά του αποκλεισμού έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους θανάτους και τους τραυματισμούς στις στοές. Παρ΄ όλα αυτά οι εργάτες στις στοές δεν το βάζουν κάτω. «Κάθε πρόβλημα έχει και μια λύση» δήλωσε ένας νεαρός Παλαιστίνιος σε δημοσιογράφο του Μπι-μπι-σί, αποκαλύπτοντας πως μια καλή οξυγονοκόλληση αρκεί για να ξεπεράσει το εμπόδιο.
Η Γάζα είναι δίχως αμφιβολία η μεγαλύτερη φυλακή στον σημερινό κόσμο. Οι ελλείψεις βασικών ειδών για την επιβίωση των ανθρώπων είναι απίστευτες και τα στοιχεία για την φτώχεια, τον υποσιτισμό και τις συνακόλουθες ασθένειες είναι σοκαριστικά. Αυτό που συμβαίνει στην Γάζα αποτελεί μια κανονική γενοκτονία, ένα διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και ένα όνειδος για τον 21ο αιώνα και τον υποτιθέμενο πολιτισμένο κόσμο.

* Σε λίγες ημέρες θα αποπλεύσουν από διάφορα λιμάνια της Μεσογείου τα πλοία ενός στολίσκου, φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια και εκατοντάδες υποστηρικτές του αγώνα των Παλαιστίνιων, με σκοπό να φτάσουν στο λιμάνι της Γάζας σπάζοντας τον αποκλεισμό των Ισραηλινών. Στο λιμάνι της Γάζας ήδη νεαροί Παλαιστίνιοι δουλεύουν εντατικά για να διευκολύνουν τον ελλιμενισμό τους.
Ανάμεσα τους και ένα ελληνικό καράβι και μέλη της αντίστοιχης Πρωτοβουλίας που – σε πολλές πετυχημένες εκδηλώσεις στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό- είδαν χιλιάδες Έλληνες, πάρα τις διάφορες επιφυλάξεις, να δηλώνουν έμπρακτα την υποστήριξη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου