24 Ιουλ 2010

Μπαριλότσε –Αργεντινή.
Η ματωμένη πουεμπλάδα

Η Σαν Κάρλος ντε Μπαριλότσε, όπως είναι ολόκληρο το όνομα της πόλης κανονικά θα έπρεπε να κοιμόταν, τα ξημερώματα της 17 του Ιούνη, αν η διαφορά της ώρας με την Νότια Αφρική, δεν κρατούσε ξάγρυπνους πολλούς από τους κατοίκους της, μιας και στο άλλο ημισφαίριο η ομάδα του Μέσι και του Μαραντόνα έπαιζε με την Νότια Κορέα στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Έτσι το τραγικό νέο, διαδόθηκε γρήγορα, ειδικά στα φτωχά μπάριος της πόλης και αντί για πανηγυρισμούς οι χιονισμένοι δρόμοι και το κέντρο της Μπαριλότσε γέμισαν με νεανική οργή. Στην πλατεία Otto Goedecke y Ossés, στην συνοικία Μπορίς Φουρμάν, μια ομάδα αστυνομικών είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον δεκαπεντάχρονο Ντιέγκο Μπονεφόι, με την πρόφαση πως προσπάθησε να διαφύγει όταν τον εντόπισαν να προσπαθεί να κλέψει. Μετά από αυτό η οργή για το αστυνομικό έγκλημα, ήταν δύσκολο να περιοριστεί. Εκατοντάδες νέοι επιτέθηκαν σε κρατικά κτίρια και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, έκαψαν αυτοκίνητα και για δύο ημέρες η Μπαριλότσε γνώρισε ένα πρωτοφανές κύμα συγκρούσεων και καταστροφών. Στις διαδηλώσεις η αστυνομία ξανάριξε στο ψαχνό σκοτώνοντας τον Σέρτζιο Καρντένας, 29 χρονών και τον δεκαεπτάχρονο Νικολά Καράσκο. Πρωταγωνιστές οι δολοφόνοι του ειδικού αστυνομικού σώματος Bora που στάλθηκαν για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία ενώ ακούστηκαν και φωνές για κλήση της εθνοφυλακής
Κοντά στα σύνορα με την Χιλή, στους πρόποδες των Άνδεων και στις παρυφές της Παταγονίας, η Μπαριλότσε και η γύρω περιοχή, τριγυρισμένη από λίμνες, έχει χαρακτηριστεί σαν η Ελβετία της Νότιας Αμερικής. Με σημαντικές τουριστικές εγκαταστάσεις, πολυτελή ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο και ένα απαράμιλλο αλπικό τοπίο, αποτελεί σίγουρο σταθμό για τους τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν τα πολλά πρόσωπα της Αργεντινής. Από έναν μικρό οικισμό αποίκων, πάνω στο μυστικό πέρασμα των ιθαγενών για την Χιλή και τον ωκεανό, ανάμεσα στα βουνά, στα τέλη του 19ου αιώνα, η Μπαριλότσε γνώρισε την ανάπτυξη από την δεκαετία του Τριάντα για να γίνει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αγαπημένο καταφύγιο των υψηλόβαθμων Γερμανών ναζί, μεταξύ των οποίων και ο διαβόητος Άιχμαν. Στην κορύφωση της ανάπτυξης της στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, η πόλη διαχωρίστηκε σταδιακά σε δύο ξεχωριστά κομμάτια. Το κέντρο και οι περιοχές κοντά στην λίμνη με έντονη τουριστική ανάπτυξη και τα φτωχά μπάριος στην περιφέρεια στα οποία οδηγήθηκε η πλειοψηφία των εργαζόμενων, των ανέργων και των ιθαγενών. Οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώθηκαν στις γειτονιές του Άλτο, σε ορισμένες πλαγιές των βουνών, σε πρόχειρες κατασκευές από τσίγκο, χαρτόνια και ξύλα, εκτεθειμένοι στους σκληρούς χειμώνες δίχως υποδομές. Η οικονομική κρίση και η κατάρρευση πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και έκαναν πιο δυσχερείς τις συνθήκες διαβίωσης.
 Η Μπαριλότσε, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, αποτελεί μια από τις εξαιρετικές αργεντίνικες περιπτώσεις, στις οποίες η ανισότητα είναι τόσο κραυγαλέα.. Σε μια από αυτές, που έγινε τον Απρίλη του 2008, το πλουσιότερο 10% των εκατόν τριάντα χιλιάδων κατοίκων της πόλης έχει τριάντα-δύο φορές περισσότερο εισόδημα από το φτωχότερο 10%, ποσοστό πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Το 20% των κατοίκων βρίσκεται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας ενώ ένας στους δέκα, είναι εντελώς άπορος. Σαράντα ένα χιλιάδες δεν έχουν σταθερή στέγη. Μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στα μπάριος δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση, τα σχολειά και τα ιατρεία υπολειτουργούν και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν ολοκληρώνει ούτε καν το δημοτικό σχολείο. Σε συνδυασμό με την μεγάλη ανεργία δεν είναι καθόλου παράξενο που στην πόλη οι δείκτες εγκληματικότητας είναι υψηλοί. Απέναντι σε αυτά τα σκληρά κοινωνικά προβλήματα το κράτος και η τοπική ελίτ για να προστατευτούν έχουν ενισχύσει την πολιτική της κρατικής καταστολής και της ωμής αστυνομικής βίας, συνέπεια των οποίων ήταν και η πρόσφατες δολοφονίες που πυροδότησαν την εξέγερση.

* Διαβάστε το προφητικό άρθρο για την αθέατη Μπαριλότσε που γράφτηκε πριν την εξέγερση http://www.rebelion.org/noticia.php?id=108375, και ένα αναλυτικό χρονικό των γεγονότων http://www.taringa.net/posts/noticias/5846637/Bariloche-Gatillo-Facil-|-Diego-Bonefoi-|-Basta-de-represion.html. Δείτε το βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=sPZCZHzamAw και μια σειρά φωτογραφιών http://www.clarin.com/sociedad/Bariloche-incidentes_5_282621737.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου