20 Νοε 2010

Ναβότας- Μανίλα
Από την κούνια στον τάφο

Με μια πετυχημένη μετερεωλογική πρόβλεψη για γενικά καλό καιρό με λιγοστές συννεφιές και βροχές εκατομμύρια Φιλιππινέζοι, όπως κάθε χρόνο, παρακινημένοι από τον ισχυρό καθολικισμό στην χώρα, συνέρευσαν και φέτος την Τρίτη 2 του Νοέμβρη στα νεκροταφεία. Σκοπός τους να τιμήσουν την ημέρα των νεκρών και χρησιμοποιώντας και την γιορτή των Αγίων Πάντων να κερδίσουν μια ημέρα διακοπών επιπλέον αν και με ανακοίνωση της προεδρίας, ξεκαθαρίστηκε πως η ημέρα δεν αποτελεί επίσημη αργία. Οι προετοιμασίες στα νεκροταφεία, για την υποδοχή των επισκεπτών ξεκίνησαν από ημέρες, με εργασίες καθαριότητας και καλλωπισμού και όπως κάθε χρόνο ένα μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στο ένα από τρία νεκροταφεία στην Ναβότας στην μητροπολιτική Μανίλα. Ο ευσεβής δήμαρχος, που με αυστηρή ανακοίνωση του ζήτησε από τις πιστούς, να σεβαστούν τους νεκρούς, να αποφύγουν τα τραγούδια και το αλκοόλ και να διατηρήσουν καθαρούς τους χώρους και από την δημοτική αστυνομία να διατηρήσει την τάξη στους δρόμους που οδηγούν στις γειτονιές των νεκρών, για μια ακόμη χρονιά δεν μπόρεσε να βρει λύση για την μεγάλη κοινότητα των έξι χιλιάδων φτωχών Ναβοτένος που ζούνε, εδώ και δεκαετίες, μέσα στο δημοτικό νεκροταφείο.

Η Ναβότας, μια στενή λωρίδα γης 4,5 χιλιομέτρων, εκτείνεται στο βορειοδυτικό άκρο του κόλπου της Μανίλας, συγκεντρώνει διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες κατοίκους αποτελεί κέντρο της παραγωγής αλιευμάτων που τροφοδοτεί την πρωτεύουσα, και όχι μόνο, κρύβει αρκετή από την μιζέρια που είναι καθημερινό φαινόμενο στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Η περιοχή έχει κακή φήμη για την αυξημένη εγκληματικότητα στους δρόμους, συγκεντρώνει πολλούς από τους ξεριζωμένους από την επαρχία Φιλιππινέζους που προστρέχουν για δουλειά στην μεγαλούπολη, είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα σημεία της και είναι διαρκώς εκτεθειμένη στην θαλασσινή παλίρροια και στις πλημμύρες που φέρνουν συνήθως οι βροχές. Στις παραγκουπόλεις της Ναβότας υπάρχει απίστευτη φτώχεια και αθλιότητα. Οι άθλιοι όμως των αθλίων είναι συγκεντρωμένοι στο δημοτικό νεκροταφείο, ζώντας κυριολεκτικά δίπλα στους νεκρούς, σε πρόχειρα παραπήγματα ανάμεσα στους διαδρόμους με τους εντοιχισμένους τάφους ενώ τα παιδιά παίζοντας μπαινοβγαίνουν στην κυριολεξία σε όσους από αυτούς είναι άδειοι. Το νεκροταφείο, βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι και την ψαραγορά της πόλης και οι πιο πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δουλεύουν σαν αχθοφόροι η κάνοντας άλλες δουλειές του ποδαριού σε αυτήν.

Είναι δύσκολο να μεταφέρει κανείς με λέξεις τις εικόνες που συναντάει κανείς διασχίζοντας το νεκροταφείο. Η ζωή και ο θάνατος, οι ζωντανοί και οι νεκροί, τα παιδικά γέλια και παιγνίδια δίπλα και μέσα στους τάφους η στους σωρούς με ανθρώπινα οστά, όλα μπερδεμένα και σχεδόν αγκαλιασμένα. Σε εξακόσιες υπολογίζονται οι οικογένειες που συνιστούν την κοινότητα στο νεκροταφείο, οι πιο πολλές με καταγωγή το φτωχικό νησί Σαμάρ στα ανατολικά του αρχιπελάγους. Αρκετοί από τους ενήλικες έχουν γεννηθεί, ενώ οι γονείς τους ήταν ήδη κάτοικοι στο νεκροταφείο. Μπορεί να μην υπάρχει σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά υπάρχει κλεμμένο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτοσχέδια γήπεδα μπάσκετ και χώροι για καραόκε και διασκέδαση. Πολλοί στην πρωτεύουσα τους Ναβοτένος του δημοτικού νεκροταφείου τους αποκαλούν περιπαικτικά Bagong Silang δηλαδή τα νεογέννητα, ενώ οι ίδιοι έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν για τα φαντάσματα και την Αswang, μια κακή μάγισσα της λαϊκής παράδοσης που όμως δεν πειράζουν τους ανθρώπους που ζούνε μαζί τους.

Σε μια χώρα που περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει με ένα δολάριο την ημέρα και λιγότερο. Με μια ραγδαία αστικοποίηση εξαιτίας της καταστροφής του αγροτικού πληθυσμού και που κυβερνάται εξαρχής από μια διεφθαρμένη και πουλημένη στους ξένους , πολιτική και οικονομική ελίτ, η Μανίλα πρωταγωνιστεί στον κατάλογο των μεγάλων πόλεων του κόσμου που κρύβουν στα σωθικά τους πυρηνικές κοινωνικές βόμβες. Οι οποίες συνήθως βρίσκονται στο εκτεταμένο δίκτυο των παραγκουπόλεων που τις περιτριγυρίζουν.

* ΔΕΙΤΕ μια σειρά φωτογραφιών στην διεύθυνση http://www.bbc.co.uk/news/world-11398704 και ένα βίντεο http://www.dailymotion.com/video/xduh7w_the-poor-and-the-dead-bedfellows-in_news. Επίσης το μικρό-ντοκιμαντέρ «The Cemetery People» στην διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=22PiID5fvbU.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο στα αγγλικά από την φιλιπινέζικη εφημερίδα The Star στην διεύθυνση http://thestar.com.my/lifestyle/story.asp?file=/2010/7/12/lifefocus/6563530&sec=lifefocus τον τίτλο του οποίου χρησιμοποίησε και η στήλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου