15 Ιαν 2011

Αμβούργο, Γερμανία
Το φάντασμα του πειρατή των φτωχών

 
Σε ένα από τα πράσινα κεντρικά πάρκα του Αμβούργου ορθώνεται επιβλητικά πάνω σε ένα βράχο το μεταλλικό άγαλμα του Klaus Stoertebeker, του θρυλικού πειρατή της Βόρειας Θάλασσας που αποκεφαλίστηκε μαζί με τους συντρόφους του το 1401, σε ηλικία τριάντα χρονών περίπου, με εντολή του δημάρχου της πόλης. Το Αμβούργο, για αιώνες το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι του ευρωπαϊκού βορρά, πριν το προσπεράσει το Ρότερνταμ, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Χανσεατικής Ένωσης, μια ένωση των ισχυρών εμπορικών πόλεων στον βορρά και ο Klaus Stoertebeker μαζί με την οργάνωση του, τους Likedeelers αναδείχθηκε σε έναν τρομερό εχθρό των ισχυρών εμπόρων της εποχής. Οι Likedeelers, δηλαδή αυτοί που μοιραζόντουσαν με ισότητα την λεία τους και ο Stoertebeker, στο διάβα των αιώνων έμειναν στην μνήμη των ανθρώπων σαν υπερασπιστές των φτωχών και της δικαιοσύνης ενάντια στην αρπακτικότατα των πλούσιων που αναδύονταν ηγεμονικά μέσα από τα σκοτεινά χρόνια της φεουδαρχίας. Ο λαϊκός θρύλος μάλιστα επιμένει πως το ακέφαλο σώμα του Stoertebeker, περπάτησε για αρκετά μέτρα μπροστά από τους εβδομήντα περίπου παραταγμένους μελλοθάνατους συντρόφους του, πετυχαίνοντας να σώσει από την εκτέλεση όσους κατάφερε να προσπεράσει. Για τον τολμηρό πειρατή έχουν γραφτεί ποιήματα και λαϊκά τραγούδια, και γνωστές πανκ και heavy metal μπάντες έγραψαν πρόσφατα τραγούδια. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο θρυλικός πειρατής ξαναήλθε στο προσκήνιο με αφορμή μια ταινία και ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του και αρκετοί στην Γερμανία συνέδεσαν αυτήν την επαναφορά με την οικονομική κρίση και την ενστικτώδη ανάγκη των φτωχών και ανυπεράσπιστων να αναζητούν λαϊκούς ήρωες και ηγετικά υποδείγματα σε δύσκολους καιρούς.


Από τον περασμένο Νοέμβριο όμως το φάντασμα του Stoertebeker έχει και άλλους λόγους να κυκλοφορεί απειλητικό στις αποβάθρες του λιμανιού και στους δρόμους της γερμανικής πόλης. Ύστερα από τετρακόσια χρόνια περίπου, στις 22 του περασμένου Νοέμβρη άρχισε στο επιβλητικό δικαστικό κτίριο η δίκη δέκα Σομαλών, κυρίως νεαρών, που κατηγορούνται για την πειρατεία του γερμανικού φορτηγού πλοίου Taipan, που έγινε τον Απρίλιο του 2010 ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, στον κόλπο του Αντεν. Εκείνες τις ημέρες, στα πλαίσια της δυτικό-ευρωπαϊκής αντί-πειρατικής επιχείρησης Αταλάντα, Ολλανδοί καταδρομείς από την φρεγάτα Tromp επιβιβάστηκαν στο κατειλημμένο πλοίο και συνέλαβαν τους φτωχοδιάβολους Σομαλούς απελευθερώνοντας εύκολα το πλήρωμα που είχε προλάβει να αμπαρωθεί σε μια καμπίνα ασφαλείας. Οι δύστυχοι Σομαλοί οδηγήθηκαν στην Ολλανδία και ύστερα από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, παραδόθηκαν στους Γερμανούς για να δικαστούν. Είχε προηγηθεί η άρνηση της Κένυας και της Τανζανίας να συνεχίσουν να δικάζουν τους λεγόμενους πειρατές των ανατολικών ακτών της Αφρικής και να τους κρατούν στις δικές τους φυλακές, σε πείσμα των δυτικών πιέσεων, μιας και το φαινόμενο συνεχίζει να παίρνει – όχι ανεξήγητα – μεγάλες διαστάσεις. 


Από την πρώτη στιγμή οι αυστηροί γερμανοί δικαστές με τις μαύρες τηβέννους αντιμετώπισαν ένα σοβαρό πρόβλημα. Στις ερωτήσεις τους για τον τόπο γέννησης ορισμένοι κατηγορούμενοι απάντησαν γενικά πως γεννήθηκαν κάτω από ένα δένδρο! Και σχεδόν όλοι δυσκολεύτηκαν να προσδιορίσουν την ηλικία τους. Όπως ισχυρίστηκαν οι διορισμένοι δικηγόροι τους και οργανώσεις αλληλεγγύης τουλάχιστον τρεις από τους δέκα είναι ολοφάνερα ανήλικοι, γεγονός που δεν μπορεί να αποδειχτεί, και έτσι το δικαστήριο προχώρησε κανονικά τις …τυφλές εργασίες του. Η δίκη από τότε συνεχίζεται με προφανείς δυσκολίες και υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί την άνοιξη ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες από οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και αλληλέγγυους ακτιβιστές που σήκωσαν πανό μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, επιμένοντας πως οι Σομαλοί είναι ψαράδες και όχι σκληροί πειρατές. Στην πρώτη μάλιστα συνεδρίαση του δικαστηρίου, την νέα χρονιά οι κατηγορούμενοι ζήτησαν συγνώμη από τον καπετάνιο του Taipan, τον εξήντα-εννιάχρονο Dierk Eggers, o οποίος προς τιμή του βγαίνοντας από την αίθουσα είπε το αυτονόητο. Πως η φτώχεια και η δυστυχία παρακινούν τους νεαρούς Σομαλούς να οργανώνονται στις πειρατικές ομάδες. Μια κατάσταση – συμπληρώνουμε - που τους οδήγησαν οι άξιοι σύγχρονοι απόγονοι της Χανσεατικής Ένωσης, δηλαδή οι δυτικοί αληθινοί πειρατές-ληστές του πλούτου των εθνών και του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για τον θρυλικό πειρατή http://en.wikipedia.org/wiki/Klaus_St%C3%B6rtebeker
ΔΕΙΤΕ δύο βίντεο για την δίκη http://www.youtube.com/watch?v=N3VDdp1whnU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου