9 Απρ 2011

Μοχάμεντ Μπουαζίζι
Ο άνθρωπος-δαυλός της αραβικής εξέγερσης.


Την Παρασκευή στις 17 του Δεκέμβρη, γύρω στις ένδεκα το πρωί, οι δρόμοι στην μικρή τυνησιακή πόλη Sidi Bouzid, των σαράντα χιλιάδων κατοίκων είχαν την συνηθισμένη πολύβουη κίνηση ύστερα από την καθιερωμένη προσευχή στα τζαμιά και τίποτε δεν προμήνυε όσα θα ακολουθούσαν. Στην τακτική περιπολία της η δημοτική επιθεωρήτρια Faida Hamdi, φημισμένη για την αυστηρότητα της, μαζί με μια ομάδα αστυνομικών, πλησίασε τον πλανόδιο μανάβη Μοχάμεντ Μπουαζίζι, στο κέντρο της πόλης, που εκείνη την ώρα πουλούσε μανταρίνια, μήλα και αχλάδια μέσα από τα τελάρα του. Ο νεαρός που είχε και παλιότερα κυνηγηθεί από την δημοτική αστυνομία δεν το έβαλε στα πόδια. Χρεωμένος από το προηγούμενο βράδυ για να αγοράσει το εμπόρευμα, έμεινε στην θέση του ενώ δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να δώσει μπαξίσι για να τον αφήσουν ήσυχο. Όταν η σκληρή Hamdi διαπίστωσε πως δεν είχε άδεια πλανόδιου μικροπωλητή του ανακοίνωσε πως θα του βάλει πρόστιμο δέκα δηνάρια και θα κατάσχει το εμπόρευμα και την ζυγαριά του. Από εκείνη την στιγμή και μετά υπάρχει η συνηθισμένη σύγχυση για τα όσα διαδραματίστηκαν. Αρκετοί επιμένουν με πειστικότητα πως στην αντίδραση του Μοχάμεντ η επιθεωρήτρια απάντησε με ένα χαστούκι ενώ άλλοι ισχυρίζονται πως ο οργισμένος νέος διώχτηκε με σκαιότητα όταν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει πίσω το εμπόρευμα του. Την ίδια σκληρή στάση αντιμετώπισε και στο γραφείο του τοπικού κυβερνήτη που προσέφυγε. Η προσβολή ήταν διπλή και πολύ βαριά και όχι μόνο γιατί έτυχε το χαστούκι να το δώσει γυναίκα. Από εκεί και μετά –όπως είναι φυσικό σε τέτοια γεγονότα που από μικρά γίνονται γρήγορα πολύ μεγάλα- οι φήμες και η πραγματικότητα μπλέκονται αξεδιάλυτα. Ο 26χρονος Μοχάμεντ σέρνοντας το ξύλινο καρότσι του ξαναβρέθηκε μπροστά στο κυβερνείο και λίγο μετά οι περαστικοί τον είδαν να τυλίγεται στις φλόγες. Όλα συνέβησαν μέσα σε μιάμιση ώρα και οι υπάλληλοι με το ασθενοφόρο που έφτασαν είδαν ένα αποκρουστικό θέαμα ενός ανθρώπου με βαριά εγκαύματα σε όλο το σώμα του. 



Γεννημένος σε ένα χωριό, δώδεκα μίλια μακριά από την Sidi Bouzid, τον Μάρτη του 1984, ο Tarek al-Tayyib Muhammad Bouazizi, γνωστός στην αγορά με το παρατσούκλι Basboosa, ήταν άτυχος από μικρός. Ορφάνεψε σε ηλικία τριών χρόνων, όταν ο οικοδόμος πατέρας του που δούλευε στην Λιβύη πέθανε από καρδιακή προσβολή. Στα δέκα του αναγκάστηκε να βγει στην βιοπάλη μιας και ο θείος του, που παντρεύτηκε, εν τω μεταξύ, την μητέρα του αρρώστησε σοβαρά. Ο μικρός βοηθούσε στην συντήρηση της πολυμελούς οικογένειας και τα έξι αδέρφια του περίμεναν από αυτόν κάθε ημέρα να φέρει χρήματα για να ζήσουν. Νεανικός και δυνατός οργανισμός ο Μοχάμεντ πάλεψε με τα εγκαύματα για δεκαοκτώ ημέρες αρχικά στο νοσοκομείο στην Σφαξ και μετά στο ειδικευμένο κέντρο τραυμάτων στην Μπεν Αρους μπαταρισμένος ολόσωμα με επιδέσμους. Ο πανικόβλητος Τυνήσιος ( πρώην) πρόεδρος Μπεν Αλί που έτρεξε να τον επισκεφτεί τις ημέρες που η χώρα φλέγονταν από την λαϊκή εξέγερση, υποσχέθηκε πως θα τον στείλει στην Γαλλία για περίθαλψη. Ο Μοχάμεντ όμως δεν άντεξε. Το απόγευμα της Τρίτης στις 4 του Γενάρη, στις 5:30 τοπική ώρα όπως έγραψαν οι γιατροί ο Basboosa, άφησε την τελευταία ανάσα του στον θάλαμο θεραπείας. Δεν έμαθε ποτέ πως το νεαρό σώμα του έγινε δαυλός που έβαλε φωτιά όχι μόνο στην κοινωνία της Τυνησίας αλλά σε όλο τον αραβικό κόσμο.


Διακόσια χιλιόμετρα νότια της Τύνιδας, στην ενδοχώρα, η Sidi Bouzid, των σαράντα χιλιάδων ψυχών, ζούσε για χρόνια στην φτώχεια και στην αφάνεια με κύρια πηγή εισοδήματος τα αγροτικά προϊόντα που καλλιεργούνται σε ένα ξηρό και άγονο έδαφος. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος και πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Αυτή η πόλη έγινε η κοιτίδα της μεγάλης εξέγερσης με τουλάχιστον είκοσι νεκρούς, συνεισφορά στον αγώνα. Στο νεκροταφείο σε μια ξεχωριστή σειρά ένας τάφος που γράφει «Μάρτυρας Μοχάμεντ Μπουαζίζι. Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1984 και πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 2011» αποτελεί πλέον ένα σημείο πανεθνικού προσκυνήματος, όπως επίσης και το πρόχειρο μνημείο στο κέντρο της πόλης. Η κεντρική λεωφόρος της Sidi Bouzid, ήδη από τις πρώτες ημέρες της εξέγερσης είχε μετονομαστεί από τους εξεγερμένους σε λεωφόρο Μπουαζίζι, και το όνομα του Basboosa, έχει γίνει θρύλος στους δρόμους των αραβικών πόλεων.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα αφιέρωμα από στο Σπήγκελ http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,751278,00.html

ΔΕΙΤΕ στιγμιότυπα από την κηδεία του Μπουαζίζι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου