30 Απρ 2011

Αχμέντ Φαρχάν
Ο φτωχός ψαράς που έγινε σαχίντ της εξέγερσης

Δεν είναι πλήρως διακριβωμένο αν ο Αχμέντ Φαρχάν βρέθηκε στο λάθος σημείο την λάθος στιγμή ή συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση λίγες ώρες μετά την εισβολή των στρατιωτών του Οίκου των Σαούντ, στο Μπαχρέιν. Φίλοι και συγγενείς επιμένουν μέχρι σήμερα πως εκείνες τις πρωινές ώρες, στις 15 του Μάρτη, πήγε με το αυτοκίνητο του σε βενζινάδικο για ανεφοδιασμό έχοντας αναρτημένη την σημαία της χώρας του. Κάπου εκεί τον βρήκε μια σφαίρα στο κεφάλι και ο Αχμέντ έγινε ένας από τους πιο γνωστούς σαχίντ στην εξεγερμένη χώρα και την φωτογραφία του συνεχίζουν να την κρατάνε στα χέρια τους οι οργισμένοι διαδηλωτές. Αυτόπτες μάρτυρες που έτρεξαν να το μεταφέρουν, μάταια, στο νοσοκομείο, ισχυρίζονται πως οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν από μια ομάδα μασκοφόρων με πολιτικά ρούχα, που στην πραγματικότητα ήταν σαουδάραβες στρατιώτες.

Ο τριαντάχρονος Αχμέντ, ψαράς στο επάγγελμα, ήταν μια τυπική περίπτωση φτωχού νέου από την σιιτική πλειοψηφία που πάλευε καθημερινά για να επιβιώσει σε μια χώρα στην οποία οι ανισότητες είναι τρομακτικές. Ζούσε στα περίχωρα της Σίτρα, μια σιιτική πόλη, κοιτίδα τη εξέγερσης, σε ένα τενεκεδένιο παράπηγμα λίγων τετραγωνικών, μαζί με τους γονείς του και τα πέντε αδέρφια του. Μαζί τους αναγκαστικά ζούσε και η οικογένεια της παντρεμένης αδερφής του και ο Αχμέντ κατόρθωνε με δυσκολία να συγκεντρώσει ένα μηνιάτικο ογδόντα δηναρίων ( περίπου διακόσια δολάρια ΗΠΑ). Όπως και άλλοι νέοι από τις πατροπαράδοτες κοινότητες ψαράδων στο νησί αντιμετώπιζε εκτός των άλλων και τις επιπτώσεις από τις οικιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή που έχουν καταστρέψει το αλιευτικό απόθεμα στα παράλια. Ήθελε να παντρευτεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή αλλά δίσταζε εξαιτίας της φτώχειας, ενώ όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοι του οραματίζονταν μια ζωή με ελευθερία και δικαιοσύνη.
Η Σίτρα ένα μικρό νησάκι στα δυτικά του μεγάλου νησιού για αιώνες ήταν τόπος με ιστορικά ψαράδικα χωριά. Με αρκετές πηγές γλυκού νερού ήταν κατάφυτο από ελαιώνες, χουρμαδιές και κτήματα με κηπευτικά ενώ στις δυτικές ακτές τα μαγκρόβια δάση πρασίνιζαν τις ακτές. Από τότε που βρέθηκε το πετρέλαιο το νησάκι έγινε σημείο μεταφόρτωσης με δεξαμενές αποθήκευσης στον βορρά και αγωγούς φυσικού αερίου στο νότο. Το γλυκό νερό σχεδόν εξαφανίστηκε, τα δάση αποψιλώθηκαν, το περιβάλλον μολύνθηκε και οι αλιευτικές κοινότητες αντιμετωπίζουν πια μεγαλύτερη φτώχεια. Σιίτες οι αυτόχθονες κάτοικοι, από χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με την σουνιτική δυναστεία των Αλ Χαλίφα. Οι τελευταίοι, που προέρχονται από την ομώνυμη φυλή, κυβερνούν την χώρα από το 1820, πρώτα με την στήριξη των Άγγλων και αργότερα των Αμερικάνων, παρέχοντας τους, πλουσιοπάροχα σαν αντίτιμο, τον ορυκτό πλούτο και ένα στρατηγικό αγκυροβόλιο στον Περσικό Κόλπο. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις στην αραβική χερσόνησο έτσι και στο νησί των Μαργαριταριών οι Άγγλοι αποικιοκράτες στηρίχτηκαν σε φυλές Βεδουίνων που από το εσωτερικό της χερσονήσου μετακινήθηκαν στα παράλια σε βάρος του γηγενούς πληθυσμού των ψαράδων, γεωργών και συλλεκτών μαργαριταριών.

Το Μπαχρέιν, ένα αρχιπέλαγος με περισσότερα από τριάντα νησιά, μερικά από αυτά τεχνητά, βρίσκεται πολύ ψηλά στις παγκόσμιες λίστες του πλούτου και της –με τα δυτικά πρότυπα- οικονομικής ανάπτυξης. Οι εικόνες με τους ουρανοξύστες, τα εμπορικά κέντρα, τα φαραωνικά κτίσματα και τα πολυτελή ξενοδοχεία σε συνδυασμό με ένα υπέρ-δραστήριο διεθνές τραπεζικό κέντρο και ένα τουριστικό προορισμό οκτώ εκατομμυρίων επισκεπτών ετησίως, κάθε άλλο παρά προμήνυαν μια μαζική λαϊκή εξέγερση που αγκάλιασε την σιιτική πλειοψηφία αλλά και πολλούς φτωχούς σουνίτες. Σε ένα συνολικό πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου το ένα τρίτο είναι απόγονοι Ινδών εργατών από την εποχή της ανακάλυψης του πετρελαίου αλλά και από άλλες περιοχές του Περσικού και οι μισοί δεν είναι καν επίσημοι υπήκοοι της βασιλικής δυναστείας, ο πλούτος κρατιέται πεισματικά στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας και οι μισοί κάτοικοι ζούνε στα όρια της φτώχειας, σε παραγκουπόλεις γύρω από τα αστραφτερά αστικά κέντρα σε άθλιες συνθήκες δίχως στοιχειώδεις υποδομές. Παλιότερες οικονομικές αναλύσεις για την ανισότητα αποκαλύπτουν πως πέντε χιλιάδες περίπου μέλη της οικονομικής ελίτ κατέχουν αμύθητες περιουσίες παραχαράσσοντας με αυτόν τον τρόπο τους γενικούς οικονομικούς δείκτες και το ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στον αραβικό κόσμο. Ακριβώς στην σκιά αυτών των συγκλονιστικών ανισοτήτων βρίσκεται η αιτία της επίμονης εξέγερσης στην μικροσκοπική χώρα και το θάρρος των απόκληρων νέων που θυσιάζονται για μια καλύτερη ζωή.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο για τις φτωχές κοινότητες στο Μπαχρέιν στην διεύθυνση http://www.digitaljournal.com/article/304361
ΔΕΙΤΕ, αν αντέχει το στομάχι σας, το βίντεο από την διακομιδή του Αχμέντ στο νοσοκομείο, http://www.youtube.com/watch?v=Sjor1e3y-w4 καθώς και ένα ντοκιμαντέρ για τους φτωχούς στο Μπαχρέιν http://www.youtube.com/watch?v=GkwxBofW4hY. Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από την κηδεία-διαδήλωση του σαχίντ Αχμέντ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου