28 Μαΐ 2011

Μπάχο Αγκουάν- Ονδούρα
Η Αυγή …που αντιστέκεται στην βία

Η εικόνα που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός το απόγευμα στις 10 του περασμένου Σεπτέμβρη στη δημοσιά που συνδέει τον οικισμό των καμπεσίνος στην φυτεία « Αυγή» με την Τοκόα στην βόρειο-ανατολική Ονδούρα ήταν συγκλονιστική. Κοντά στην γέφυρα του Ρίο Αγκουάν που είναι γνωστή με το όνομα «κέρατο του βοδιού», σε μια ευθεία ανάμεσα σε πυκνές φυλλωσιές από κοκκοφοίνικες ο πενήντα-πεντάχρονος Φρανσίσκο Μιράντα Ορτέγκα ήταν πεσμένος πάνω στο αναποδογυρισμένο ποδήλατο του. Πυροβολημένος κατάστηθα είχε μείνει για πολλή ώρα στον δρόμο μέχρι να έρθουν οι πρώτοι αστυνομικο. Η είδηση που έφτασε γρήγορα στους τρεισήμισι περίπου χιλιάδες κατοίκους της Αυγής, συνοδεύτηκε από οργή και θλίψη ενώ στην Τεγκουσιγκάλπα, την πρωτεύουσα της χώρας δεν παραξένεψε σχεδόν κανέναν. Ο Φρανσίσκο, ηγετικό στέλεχος του Ενωτικού Αγροτικού Κινήματος του Αγκουάν (MUKA) ήταν -εξαιτίας της δράσης του- ένας μελλοθάνατος και εν τέλει έγινε μέρος μιας μακροσκελούς λίστας δολοφονημένων καμπεσίνος που μεγαλώνει καθημερινά στην χώρα, το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Σελάγια το 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Muca, από τον Δεκέμβρη του 2009, ένδεκα ανάλογες δολοφονίες έχουν καταγραφεί στην περιοχή από τις παραστρατιωτικές συμμορίες των γαιοκτημόνων και εικοσιοκτώ σε ολόκληρη την Ονδούρα.


Η Μπάχο Αγκουάν, που πήρε το όνομα της από τον ομώνυμο ποταμό που την διασχίζει, στην περιφέρεια της Κολόν, από τις ακτές της Καραϊβικής έως στην ενδοχώρα σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων αποτελεί ιδανική περιοχή για την καλλιέργεια του κοκκοφοίνικα. Με χίλια χιλιοστά βροχή τον χρόνο, μέση θερμοκρασία 29 βαθμούς Κελσίου και συχνή ηλιοφάνεια, οι κοκκοφοίνικες ευδοκιμούν και προσφέρουν μεγάλη ποσότητα καρπού. Από τότε που άρχισε η μαζική παραγωγή βιοντήζελ από τους καρπούς οι φυτείες επεκτάθηκαν ραγδαία κατατρώγοντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τα βοσκοτόπια. Πρωταγωνιστές στην εισαγωγή του μαλαισιανού κοκοφοίνικα που θεωρείται πολύ παραγωγικός οι μεγάλοι γαιοκτήμονες που κατέχουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια στην περιοχή και σε όλη την Ονδούρα. Εμβληματική μορφή αυτής της μεγάλης γαιοκτησίας που διαφεντεύει ιστορικά τις τύχες της χώρας και ανεβοκατεβάζει προέδρους και κυβερνήσεις, ο –αραβικής καταγωγής- Μιγκέλ Φακούς Μπαρτζούμ. Ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας επιχειρήσεων τροφίμων, αγόρασε έναντι πινακίου φακής χιλιάδες εκτάρια πλούσιας γης στην Μπάχο Αγκουάν, άρπαξε αλλά τόσα και έσπειρε απέραντες φυτείες κοκοφοίνικα, τις περισσότερες φορές εκτοπίζοντας με την βία τους παλιούς καλλιεργητές. Στην σύγκρουση που κρατά χρόνια αλλά κορυφώθηκε από την εποχή του Σελάγια που υποσχέθηκε αγροτική μεταρρύθμιση και επιστροφή γης στους ακτήμονες ο Φακούς αντέδρασε, όπως υπαγορεύει ο κώδικας κάθε αμείλικτου γαιοκτήμονα που σέβεται την κοινωνική θέση του. Βρέθηκε σταθερά πίσω από όλες τις υπονομευτικές ενέργειες για την ανατροπή του Σελάγια και από το πραξικόπημα του προέδρου του Κογκρέσου, Μισελέτι και από την άλλη οργάνωσε έναν σκληρό στρατό μπράβων που ανέλαβαν να πνίξουν στο αίμα και τον φόβο τις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών του κινήματος της Muca. Ένα κίνημα με βαθιές ιστορικές ρίζες μιας και η περιοχή αποτελεί κοιτίδα των εξεγέρσεων για την αγροτική μεταρρύθμιση στην Ονδούρα. Οι δολοφονικές επιθέσεις κάθε μορφής πύκνωσαν ειδικά από τότε που το κίνημα αποφάσισε να ακολουθήσει τακτικές επανάκτησης της γης και ο οικισμός στην φυτεία Αυγή έγινε το κέντρο μιας ελεύθερης περιοχής.

Με πάνω από το 60% των κατοίκων της χώρας κάτω από το όριο της φτώχειας, ακόμα και στα τελευταία χρόνια που η επίσημη ανάπτυξη τρέχει με 7% ετησίως η Ονδούρα είναι μια τυπική λατινοαμερικάνικη περίπτωση ακραίας κοινωνικής ανισότητας. Μια ελαχιστότατη μειοψηφία γαιοκτημόνων και βιομηχάνων κατέχουν τον πλούτο της χώρας σε αρμονική συνεργασία με τις βόρειο-αμερικάνικες πολυεθνικές. Αρχετυπική περίπτωση λατινοαμερικάνικης μπανανίας- όπως σημείωνε μόλις προχθές το αμερικάνικο Τάιμ- η Ονδούρα βρίσκεται κάτω από τις φτερούγες του βόρειο-αμερικάνου ισχυρού γείτονα από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα. Εργαστήριο του αντί-κομμουνιστικού και αντι-επαναστατικού αγώνα σε όλη την κεντρική Αμερική ειδικά στα χρόνια των Σαντινίστας στην Νικαράγουα και του εμφυλίου στο Σαλβαδόρ, συνεχίζει να αποτελεί προπύργιο των πολυεθνικών αλλά και μεγάλη φυλακή για την πλειοψηφία των ανθρώπων της. Οι οποίοι όμως δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να αντιστέκονται.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ αναλυτικότερα για την δολοφονία του Φρανσίσκο http://www.tercerainformacion.es/spip.php?article18397 και γνωρίστε το κίνημα Muca http://movimientomuca.blogspot.com. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας τροφίμων Dinant, ναυαρχίδα του ομίλου του Φακούς http://www.dinant.com και μάθετε για την καλλιέργεια του κοκκοφοίνικα και τις επενδυτικές προοπτικές του, από μια ανάλυση της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ονδούρα το 2008 http://spanish.honduras.usembassy.gov/root/pdfs/econ_afpalm_sp.pdf

ΔΕΙΤΕ μια συνέντευξη αγροτών μελών του κινήματος http://www.youtube.com/watch?v=MNye8Yuc7oI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου