25 Ιουν 2011

Jeju – Νότια Κορέα
Ο καταραμένος παράδεισος

 
Το Jeju, ένα κομψοτέχνημα της φύσης και υποψήφιο σε μια παγκόσμια λίστα για να χαρακτηριστεί σαν ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του πλανήτη, είναι δημιούργημα του σιωπηλού για πολλά χρόνια ηφαιστείου Χολασάν που ορθώνεται στο κέντρο του νησιού. Η ηφαιστειακή λάβα διαμόρφωσε εκτός από τις απόκρημνες ακτές και ένα σύμπλεγμα υφάλων τριγύρω, στο οποίο υπάρχει πλούσια θαλάσσια ζωή, πηγή τροφής για τους ανθρώπους στο νησί και ένα υπέροχο θέαμα για τους επισκέπτες, ειδικά στα δάση με τα πολύχρωμα κοράλλια. Στα ανοικτά τα ισχυρά ρεύματα της θάλασσας μεταφέρουν εκτός από πλούσια αλιεύματα και κοπάδια δελφινιών που συχνά πλησιάζουν στο νησί για κυνήγι και παιγνίδι. Αγαπημένος τόπος για τον μήνα του μέλιτος και για καλοκαιρινές διακοπές, το νησί που γνώρισε στις τελευταίες δεκαετίες οικονομική άνθιση εξαιτίας του τουρισμού, βρίσκεται στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στις νότιες ακτές της Κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας, τριακόσια μίλια από τα κινέζικα παράλια και αυτό αποτελεί μια γεωστρατηγική κατάρα. Για αιώνες υπήρξε «μήλο της έριδος» για τις αυτοκρατορίες της περιοχής με τελευταία την σκληρή γιαπωνέζικη κατοχή πριν ενσωματωθεί στην Νότια Κορέα σαν αυτόνομη περιοχή. Η ενσωμάτωση αυτή συνοδεύτηκε από μια απίστευτα αιματηρή καταστολή της αντίστασης των κατοίκων του νησιού που στην μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν οπαδοί του κομμουνιστικού εργατικού κόμματος. Η σφαγή που ορισμένες εκτιμήσεις την ανεβάζουν σε εξήντα χιλιάδες ανθρώπους ακολούθησε την γνωστή εξέγερση του Jeju, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλη του 1948 και διήρκεσε μέχρι τον Μάη του 1949. Υπεύθυνοι για την Sasam ( σφαγή), που προκάλεσε τον θάνατο του 30% του πληθυσμού και την ισοπέδωση του 70% των χωριών, ήταν οι πραιτοριανοί του αμερικανόδουλου καθεστώτος Σήγκμαν Ρη και οι προστάτες του.


Το Gangjeong, που στα κορεατικά σημαίνει χωριό του νερού, είναι τόπος ψαράδων και γεωργών στις νότιες ακτές του Jeju, με πληθυσμό όχι πάνω από χίλιους πεντακόσιους κατοίκους. Σε αντίθεση με την μεγαλύτερη έκταση του νησιού στην οποία το πορώδες έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα επιφανειακά νερά, στο Gangjeong, το γειτονικό ποτάμι και το ζεστό κλίμα βοηθάνε στην πλούσια παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Τριγύρω από το χωριό ο επισκέπτης μπορεί κάλλιστα να χαθεί στις πυκνές φυτείες από εσπεριδοειδή και άλλα οπωροφόρα , καθώς και στις μεγάλες εκτάσεις από λαχανόκηπους. Το εισόδημα των κατοίκων συμπληρώνεται ικανοποιητικά, τις πιο πολλές φορές, από τις καλές ψαριές που φέρνουν τα καΐκια και όλα φαίνονταν να πηγαίνουν τα τελευταία χρόνια καλά μέχρις ότου το νότιο-κορεατικό ναυτικό αποφάσισε να φτιάξει μια τεράστια πολεμική βάση στις γειτονικές στο χωριό εκτάσεις. Άρχισε να βαθαίνει τεχνητά την θάλασσα καταστρέφοντας τις ακτές και τον βυθό και να σχεδιάζει να επεκτείνει τις αρχικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να ελλιμενίζονται μεγάλα πολεμικά πλοία, μερικά από τα οποία θα ανήκουν στον αμερικάνικο στόλο και θα συμμετέχουν στην λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. Από τότε το χωριό έγινε το σύμβολο της συνεχιζόμενης αντίστασης σε όλη την χώρα ενάντια στα πολεμικά σχέδια της Σεούλ και της Ουάσιγκτον. Οι κάτοικοι δίκαια θεωρούν πως, πέρα από την περιβαλλοντική καταστροφή, το νησί τους μπορεί να γίνει υποψήφιος στόχος σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης ειδικά όταν τα αμερικανό-κορεατικά επιτελικά σχέδια ομολογούν πως η βάση είναι μέρος μιας περιμέτρου επιτήρησης και απειλής για την Κίνα.

Έτσι στο Gangjeong και σε όλο το Jeju ξανά-ξύπνησαν οι σκληρές μνήμες του παρελθόντος αλλά και το παραδοσιακό πνεύμα της αντίστασης. Οι διαδηλώσεις γύρω από την βάση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι συχνές καταστάσεις. Πρόσφατα, στις 19 του φετινού Μάη, όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών η αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη οκτώ ηγετών του κινήματος ενώ μόλις στις 1 του Ιούνη οι αρχές αναγκάστηκαν να αποφυλακίσουν τον Yang Yoon Mo ύστερα από εξήντα ημέρες απεργία πείνας. O Yang Yoon Mo, καθηγητής πανεπιστήμιου και ένας από τους γνωστότερους κριτικούς κινηματογράφου στην χώρα, βγήκε από την φυλακή μισός εξαιτίας της απεργίας, αλλά παραμένει ένα πανεθνικό σύμβολο του κινήματος και παράδειγμα της αποφασιστικότητας του αγώνα που διεξάγεται.


ΔΕΙΤΕ ένα βίντεο για τον βυθό στο Jeju http://vodpod.com/watch/9700474-beautiful-gangjeong-sea-as-it-is-no-jeju-naval-base και μια συνέντευξη με τον καθηγητή http://space4peace.blogspot.com/2011/05/interview-with-hunger-striker-yang-yoon.html

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ένα αντί-βασικό νοτιοκορεάτικο μπλογκ http://nobasestorieskorea.blogspot.com/

* Τον «Αθέατο Κόσμο» επιμελείται ο Δημήτρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου