4 Οκτ 2014

Δομινικανή Δημοκρατία, Σαν Ντομίνγκο
Ο αρχιεπίσκοπος και τα παιδιά του δρόμου

Χαμίνι ο Φράνσις Ακίνο Ανεουρί, με καταγωγή από την Αϊτή, καθάριζε παπούτσια στους δρόμους του Άγιου Δομίνικου όταν, στα δεκατέσσερα του το 2010, γνώρισε έναν πλούσιο καλοντυμένο μεσήλικα, που έγινε τακτικός πελάτης του. Όταν το 2013 δέχθηκε να μιλήσει σε δημοσιογράφους σόκαρε ακόμη και αυτήν, την συνηθισμένη στην παιδική πορνεία κοινωνία του φτωχού νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής. Αποκάλυψε πως με δέκα δολάρια ο Ιταλός, όπως τον αποκαλούσαν οι παρέες των νεαρών λόγω της ξενικής προφοράς του, στην αρχή του ζήτησε να γδυθεί και να αυνανιστεί μπροστά του. Αργότερα σε σπίτι στην Μπόκα Τσίκα η σε παραθαλάσσιες ερημικές μεριές, με περισσότερα δολάρια τον ανάγκασε να κάνει περισσότερα και με πολύ βάναυσο τρόπο. Τον συναντούσε συνήθως κοντά στο άγαλμα του Μοντεσίνος, στην Μαλεκόν, την μεγάλη παραλιακή λεωφόρο της νότιας ακτής. Αργότερα έμαθε πως ο ηλικιωμένος κύριος ήταν μια εξέχουσα και σεβάσμια προσωπικότητα στην χώρα, ο εξήντα-εξάχρονος νούντσιος του Βατικανού στην Δομινικανή Δημοκρατία, αρχιεπίσκοπος Γιόζεφ Βεσολόφσκι. Τα ίδια σχεδόν περιέγραψε και ένας άλλος μικρός, ο εντεκάχρονος τότε, Ντάρβιν Γκερέδο και άλλοι νεαροί που ο Βεσολόφκι διάλεγε συχνάζοντας στην περιοχή η οποία είναι γνωστή πιάτσα παιδικής και ανδρικής πορνείας στους δυτικούς τουρίστες. Ειδικά η Μπόκα Τσίκα ανατολικά Άγιου Δομίνικου μαζί με την Σόσουα στον βορρά είναι οι πρωτεύουσες του λεγόμενου σεξοτουρισμού στην χώρα.


Τίποτε δεν θα γίνονταν γνωστό, παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν στα δημοσιογραφικού γραφεία της πρωτεύουσας, αν η αστυνομία δεν έπιανε έναν διάκονο το καλοκαίρι του 2013 με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου. Από την φυλακή ο Φρανσίσκο Ρέγιες άρχισε να στέλνει επιστολές σε ηγέτες της τοπικής εκκλησίας ζητώντας βοήθεια και εκβιάζοντας για αποκαλύψεις. Ο καρδινάλιος και επικεφαλής της τοπικής καθολικής εκκλησίας Νίκολας Ροντρίγκες απρόθυμα ενημέρωσε το Βατικανό. Όταν αυτό αντιλήφθηκε ότι αργά η γρήγορα όλα θα γίνονταν γνωστά και υπήρχε κίνδυνος ο Βεσολόφσκι να συλληφθεί τον κάλεσε κρυφά να γυρίσει πίσω. Αποχαιρετώντας τον, ο καρδινάλιος τον χαρακτήρισε σαν μεγάλο φίλο και υποστηρικτή της ειρήνης! Ύστερα από την κατακραυγή και από πολλά δημοσιεύματα ο Βεσολόφσκι οδηγήθηκε στην σύνοδο για το δόγμα της πίστης, καθαιρέθηκε και αποφασίστηκε η φυλάκιση του, που για λόγους υγείας μετατράπηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Η Κοριέρε ντε λα Σέρα αποκάλυψε μάλιστα πως βρέθηκαν στον προσωπικό υπολογιστή του εκατό χιλιάδες αρχεία παιδικής πορνογραφίας. Ανακοινώθηκε επίσης πως άρθηκε η διπλωματική ασυλία του και μπορεί να εξεταστεί η παράδοση του στις πολωνικές αρχές. Από το 2013 η Πολωνία ζητούσε να τον δικάσει για ανάλογες πράξεις που διέπραξε παλιότερα εκεί και πολλοί κατηγορούσαν την ηγεσία της καθολικής εκκλησίας πως τον προστάτευε με το πρόσχημα της ασυλίας. Χειροτονημένος στην Κρακοβία από τον Κάρολο Βοϊτίλα, τον μετέπειτα Πάπα Ιωάννη-Παύλο Β’, ο Βεσολόφσκι ανέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας με την προστασία και υποστήριξη του πολωνού προκαθήμενου. Από το 1999 έγινε νούντσιος, αναλαμβάνοντας διάφορες διπλωματικές αποστολές του Βατικανού με τελευταία αυτή στην Δομινικανή Δημοκρατία. Είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός που φυλακίζεται στο Βατικανό ύστερα από πολλά χρόνια.

Στο Σαν Ντομίγκο κτίστηκε η πρώτη καθολική εκκλησία στην αμερικάνικη ήπειρο, η Σάντα Μαρία λα Μενόρ στις αρχές του 16ου αιώνα από τους ισπανούς κατακτητές. Από τότε ο Καθολικισμός ταυτίστηκε με την εξουσία και την απολυταρχία με λιγοστές φωτεινές εξαιρέσεις χαμηλόβαθμων μοναχών και κληρικών. Το 95% των δομινικανών είναι καθολικοί. Με αφορμή την υπόθεση Βεσολόφσκι, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα ο σκοτεινός ρόλος του ιερατείου στην ιστορία της Δομινικανής Δημοκρατίας μετά την ανεξαρτησία της. Υποστήριξε, όταν δεν προκάλεσε, όλες τις ξένες επεμβάσεις με κορυφαία την αμερικάνικη το 1965 και στήριξε όλες τις αντιδραστικές κυβερνήσεις, ειδικά την τριαντάχρονη λαομίσητη δικτατορία του Ραφαέλ Τρουχίγιο. Τότε, το 1954, υπογράφτηκε και το Κονκορδάτο, μια λεόντεια συμφωνία με το Βατικανό, που κατοχυρώνει την ιδιοκτησία, τα σκανδαλώδη προνόμια, το δικαίωμα παρέμβασης στην κοινωνική ζωή και την ασυλία του ιερατείου στην χώρα. Σύμφωνα με το άρθρο 13 κανένας κληρικός δεν μπορεί να κατηγορηθεί επίσημα και να διωχθεί αν δεν ενημερωθεί προηγούμενα το Βατικανό. Τα δέκα τελευταία χρόνια υπήρξαν κατηγορίες για έξι τουλάχιστον περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης συνολικά δεκαεννέα παιδιών από κληρικούς, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Βεσολόφσκι, την κοπάνησαν η άλλοι έμειναν ατιμώρητοι. Το Κονκορδάτο παραμένει εν ισχύ παρά τις αντιδράσεις που κατά καιρούς έχει προκαλέσει.

Στην περίπτωση του Βεσολόφσκι, φαίνεται να επικράτησε η επιλογή “ρίχνουμε στην θάλασσα έναν, για να σώσουμε την βάρκα”. Το ίδιο ισχύει και για άλλες φαινομενικά σκληρές αποφάσεις και δηλώσεις της νέας ηγεσίας του Βατικανού. Η οποία προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την δημόσια εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τις προσπάθειες συγκάλυψης, όταν σαν χιονοστιβάδα ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις με πρωταγωνιστές κληρικούς στις ΗΠΑ, την βόρεια Ευρώπη και αλλού.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ την έκθεση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από κληρικούς στην Δομινικανή Δημοκρατία
tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRC-OP-SC/Shared%20Documents/VAT/INT_CRC-OP-SC_NGO_VAT_16045_S.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου